Atópiás ekcéma – 1

A Medihoney Barrier krém alkalmazása atópiás ekcéma kezelésében

Abdul Seckam, Academic Associate PhD Student – Cardiff Metropolitan University, Cardiff School of Health Sciences, Llandaff, Cardiff, UK
Marcy Turkos PT, DPT, CWS, FACCWS, – Clinical Field Manager, Derma Sciences, Inc., Princeton, NJ USA

BEVEZETÉS

Az ekcéma egy gyulladásos bőrbetegség, melyet számos külső (a bőrrel kapcsolatba kerülő anyag) vagy belső (genetikai hajlam) tényező okoz. A betegség pontos prevalenciája nem ismert, becsült adatok szerint azonban a bőrproblémák miatt háziorvoshoz forduló betegek kb. 20 %-át teszik ki (1). Az ekcéma által leggyakrabban érintett területek a térd- és könyökhajlat, nyak, valamint a szem és fül környéke (2). Az ekcéma leggyakoribb tünete a viszketés, míg a klinikai jelek kialakulása az etiológiától, az érintett területtől és a tünetek időtartamától függ (2,3). Akut ekcémás epizódok esetében gyakori a bőrpír (eritéma), ödéma, papulák és hólyagok kialakulása, illetve exudátum képződése. Lichenifikáció (a bőr epidermális rétegének megvastagodása) krónikus ekcéma esetében gyakori (3). A kézen és a lábfejen nem ritka a fájdalmas fissurák (repedések) kialakulása. Kezelés hiányában a bőr folytonosságának megszakadása elősegíti a fertőzések kialakulását (3). Ekcéma esetén a leggyakoribb lokális kezelési mód az emolliens krémek és szteroidok helyi alkalmazása. A szőrtüszők irányában alkalmazott emolliens krémek hidratálják és puhítják a bőrt. A szteroidok használata gyulladás esetén javasolt; az alkalmazandó szteroid kiválasztása a gyulladás súlyosságától függ.

MÓDSZEREK

A MEDIHONEY® Barrier krém segít megakadályozni a bőrkárosodások kialakulását inkontinencia és sugárkezelés esetén (4). A gyártó utasításainak megfelelően alkalmazva segít megőrizni a bőrfelület integritását, védi a kidörzsöléstől és fenntartja a bőr pH-ját. Esetismertetésünkben azt mutatjuk be, hogy milyen eredménnyel járt a MEDIHONEY® Barrier krém napi háromszori alkalmazása atópiás ekcéma kezelésére.

EREDMÉNYEK

Két atópiás ekcémában szenvedő beteget kezeltünk MEDIHONEY® Barrier krémmel. A napi háromszori kezelést egy 24 órás patch-teszt előzte meg.

MEGBESZÉLÉS

Két ismertetett esetünk azt mutatja, hogy a MEDIHONEY® Barrier krém alkalmazása pozitív eredményekkel jár az ekcéma kezelésében. Ezeket a betegeket hagyományosan emolliens és szteroid kenőcsökkel kezelik, ám a kezelés eredménye az állapot súlyosságától függ. Az általunk bemutatott 2 esetben a betegek naponta háromszor kenték az érintett bőrfelületet MEDIHONEY® Barrier krémmel, és a kezelés eredményeképp enyhülő tünetekről, valamint csökkenő gyulladásról és viszketésről számoltak be. A MEDIHONEY® Barrier krémet eddig leggyakrabban az inkontinencia kezelésében alkalmazták, azonban az általunk dokumentált eredmények tükrében az ekcéma kezelésének kihívásai új alkalmazási területet jelenthetnek.

KÖVETKEZTETÉSEK

Tünetekkel rendelkező ekcémás betegek a tünetek enyhüléséről, a0 gyulladás és a viszketés csökkenéséről, valamint a bőr általános állapotának javulásáról számoltak be 4-14 napon át tartó, napi háromszori MEDIHONEY® Barrier krémes kezelést követően. További vizsgálatok végzése javasolt.

ESETBEMUTATÁS

44 éves férfi jobb könyökhajlatában alakult ki ekcéma. Bár fiatal kora óta szenved ekcémában, a tünetek csak a nyári hónapokban (júniustól augusztusig) lángolnak fel. Az érintett bőrfelületet naponta háromszor kezeltük MEDIHONEY® Barrier krémmel. A kezelés eredményeképp a tünetek és a gyulladás enyhült. 14 napos kezelést követően a páciens a viszketés és a tünetek csökkenéséről számolt be. Véleményünk szerint a MEDIHONEY® Barrier krém biztonságos és hatékony választás volt az adott beteg számára.

Hivatkozások:

  1. Hunter J.A.A., Savin, J.A. & Dahl, M.V. (1995). Clinical Dermatology. 2nd Ed. Blackwell, Oxford.
  2. NHS (2013). Atopic eczema, Available from: http://www.nhs.uk/conditions/Eczema-%28atopic%29/Pages/Introduction.aspx (accessed on 20.08.13).
  3. Bianchi, J. (2011). Skin Care: Eczema and dermatitis of the lower legs. Wound Essentials, 6: 46-49.
  4. Grothier, L. & Cooper, R. (2011). Medihoney Dressings: Products for practice Made Easy, Wounds UK, 7 (1): 1-6.
Megosztás:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email