FELFEKVÉS A TARKÓN

Az aktív leptospermum méz hatékonyságának összehasonlítása

Cecilia Gray, RN, MSN, CNS, CWON and Fatima Ishii, RN, BS, CWON Los Angeles County + University of Southern California Medical Center Los Angeles, CA

SZÁNDÉK
A költségek csökkentése és hatékony sebkezelés biztosítása érdekében egyértelművé vált, hogy ki kell próbálni néhány olyan terméket, mely hatékony debridementet ígér. Jelen esetismertetésünk célja, hogy bemutassuk egy költségkímélő módszer, az aktív Leptospermum méz* (ALM) hatékonyságát a bőr teljes vastagságát érintő sebek esetében.
CÉLKITŰZÉSEK
Célunk az volt, hogy megállapítsuk, hogy ez a költségkímélő módszer ugyanannyi idő alatt vagy esetleg gyorsabban végzi-e el a teljes vastagságú sebek debridementjét, mint a jelenleg alkalmazott enzimatikus termékek.
MÓDSZEREK
A 6 hónapos vizsgálat ideje alatt összesen 39 beteget kezeltünk. A páciensek 90%-ának volt a bőr teljes vastagságát érintő sebe, a fennmaradó 10% esetében részleges vastagságú sebek fordultak elő. A sebek közül 27 felfekvés volt, 6 más betegséghez, 2 orvosi eszközhöz köthető, 3 traumás és egy műtéti eredetű.
EREDMÉNYEK
39 beteg került be a vizsgálatba, azonban csak 14-et tudtunk követni a hosszasabb kórházi tartózkodásuk miatt. Mind a 14 betegnek javult vagy meg is gyógyult a sebe az ALM kezelés következtében. Az ALM ozmotikus tulajdonságainak köszönhetően a sebek általában erősen váladékoztak, és a kezelés kezdeti szakaszában napi rendszerességgel végzett kötéscserére volt szükség. A nekrotikus szövetek autolitikus debridementjét követően már ritkítani lehetett a kötéscserék gyakoriságát, így 3-5 naponta elvégzett csere elegendő volt.
KÖVETKEZTETÉSEK
Az ALM hatékony eszköznek tűnik az autolitikus debridement során. Az első alkalmazást követően átlagosan 11 nappal már látszottak a kezdeti pozitív eredmények. A vizsgálatunkban szereplő betegek esetében az ALM költséghatékonynak bizonyult.
ESETBEMUTATÁS
63 éves férfi Acinetobacter baktérium által okozott tüdőgyulladás következtében kialakult szeptikus sokk miatt került felvételre. További szövődmények: Salmonella bakterémia, Clostridium difficile colitis. A beteg kórtörténetében magas vérnyomás is szerepelt. A beteg tarkótáján hármas stádiumú felfekvés alakult ki. Kimenetel: a seb 9 napon belül gyógyult.
2011.08.30.: Mély szöveti sérülés gyanúja a tarkótájon, hármas stádiumú felfekvés, melynek mérete 1,5 x 2 cm, 100%-ban adherens elhalt szöveti részek.
2011.09.08.: gyógyuló hármas stádiumú felfekvés, mérete 1,2 x 2cm, 95%-ban sarjszövet. 2011.09.09-én a beteg otthonába távozott.

2011.08.30.

2011.09.08.