Minden méznek van antibakeriális hatása. A legtöbb méz esetében ez a mézben lévő hidrogén-peroxidnak tulajdonítható. Ez a típusú antibakteriális hatás megszűnik, amint a méz a sebváladékkal érintkezik, mert a sebben lévő enzimek hatására gyorsan vízre és oxigénre bomlik. A MEDIHONEY® azután is megőrzi az antibakteriális hatását, miután a sebbe/sebváladékkal érintkezik, hiszen ezen jótékony hatása nem csak a hidrogén peroxidnak tulajdonítható, hanem többek között metilglioxál (MGO) tartalmának.
Hivatkozás:
George NM, Cutting KF. Antibacterial Honey (Medihoney™): in-vitro activity against clinical isolates of MRSA, VRE, and other multiresistant gram-negative organisms including
Pseudomonas aeruginosa
Maddocks S, Lopez M, Rowlands R, Cooper R. Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biolms and causes reduced expression of two bronectin
binding proteins Microbiology (Reading, England) 2012;158(Pt 3):781-790
Cooper R, Jenkins L, Henriques A, Duggan R, Burton N. Absence of bacterial resistance to medical-grade manuka honey. European Journal of Clinical Microbiology and
Infectious Diseases Epub ahead of print 13 June 2010.
George N, Cutting K. Antibacterial Honey (Medihoney™): in-vitro Activity Against Clinical Isolates of MRSA, VRE, and Other Multiresistant Gram-negative Organisms Including
Pseudomonas Aeruginosa Wounds 2007;19(9):231-236
Gethin G, Cowman S. Bacteriological changes in sloughy venous leg ulcers treated with manuka honey or hydrogel: an RCT J of Wound Care 2008;17(6):241-247
Henriques A, Jenkins R, Burton N, Cooper R. The intracellular effects of manuka honey on Staphylococcus aureus European Journal Of Clinical Microbiology & Infectious Diseases:
Official Publication Of The European Society Of Clinical Microbiology [serial online]. January 2010;29(1):45-50t.