Antibakteriális orvosi minőségű méz

Klinikai bizonyítékok alapján nem gyógyuló sebek esetén az első választandó kezelési mód

Sebgyógyítás természetesen

Klinikai bizonyítékok alapján krónikus és nehezen gyógyuló sebek esetén az első választandó kezelési mód a MEDIHONEY®

Bizonyítottan hatásos

127 antibiotikum-rezisztens klinikai patogénnel szemben tesztelték. A Medihoney™ antibakteriális méz hatékonyan pusztítja el ezeket a mikroorganizmusokat, azok antibiotikum-rezisztenciájától függetlenül.

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Legtöbbször feltett kérdések, szakértői válaszok

A MEDIHONEY® hagyományos mézből készül?

Nem, a MEDIHONEY® a Leptospermum scoparium, vagy ismertebb nevén “Manuka” mézéből készül. Ezt a mézet az Új-Zélandon őshonos teafa cserje nemzetségbe tartozó növényből gyűjtik. A Leptospermum mézet magas metilglioxál tartalma miatt választották, mely hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen. Randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatok tanúsága szerint ez az egyetlen mézfajta, mely elősegíti a sebgyógyulást.

Milyen tulajdonságai teszik hatékonnyá a MEDIHONEY®-t sebek és égési sérülések kezelésében?

A MEDIHONEY® különböző vegyületei és fizikai tulajdonságai egymást felerősítve pusztítják el a baktériumokat és segítik a sebgyógyulást. Így nem emelhetjük ki külön az méz egyetlen aktív összetevőjét sem.

A MEDIHONEY®-nak összesen 5 hatásmechanizmusa van:

 • sebtisztítás
 • immunrendszer stimulálása
 • kellemetlen szag megszüntetése
 • gyulladáscsökkentő hatás
 • antibakteriális hatás
A MEDIHONEY® antibakteriális Manuka méz ki tudja áztatni a bőrt?

A méz víztartalma nagyon alacsony, kb. 20 %. Ez a víz a glükóz molekulákhoz kötődik, szóval nem “szabad” állapotú víz. A méz nem ad le vizet a bőrnek; a méz hidroszkópikus, ami azt jelenti, hogy a vizet magába szívja. Amikor a méz egy sebbel érintkezik, a sebben és a környező szövetekben lévő folyadékot a kötszerbe szívja fel. A mézre helyezett másodlagos kötésnek éppen ezért nagyon jó nedvszívónak kell lennie, hogy megbirkózzon ezzel a mennyiséggel.

Ha a másodlagos kötés nem elég jó nedvszívó vagy nem cserélik le elég gyakran, ez a folyadék vissza fog szivárogni a szomszédos bőrfelületre és feláztatja azt (a bőr fehér lesz, ráncos és vizenyős, mint mikor sokáig ül a fürdőkádban). Tehát nem maga a méz áztatja fel a bőrt, hanem az a váladék (exudátum), amit a sebből kivon.

Mi a különbség a MEDIHONEY® antibakteriális orvosi méz és a MEDIHONEY® antibakteriális sebkezelő gél között?

A MEDIHONEY® antibakteriális orvosi méz 100 %-ban steril Leptospermum (Manuka) méz: olyan sebek esetén javasolt alkalmazni, melyek mélyek és közepes vagy jelentős váladékképződéssel járnak, mert itt a méz mélyen be tud hatolni a sebek üregébe és jobban ki tudja fejteni előnyös hatásait.

A MEDIHONEY® antibakteriális orvosi mézet a szájban, illetve annak közelében található sebekre is lehet használni, mivel biztonságos és az íze is kellemes (pl. sugár- vagy kemoterápiát követően).

A MEDIHONEY® antibakteriális sebkezelő gél 80 % steril Leptospermum (Manuka) mézet tartalmaz és 20 % természetes zselésítő anyagot (hasonlóan néhány kozmetikumhoz), amitől viszkózusabb lesz és könnyebb alkalmazni, állaga inkább kenőcsre hasonlít. Ezt a gélt kifejezetten arra a célra fejlesztették ki, hogy a mézet szilárdan a seb területén tartsa, még abban az esetben is, ha jelentős a váladékképződés vagy a testhő. Közepesen vagy erősen váladékozó felületi sebekre ajánljuk, melyek részleges vagy teljes vastagságúak.

Mik a MEDIHONEY® kötszerek leggyakoribb felhasználási területei?

A MEDIHONEY® különféle típusú és eredetű sebek esetén mutatott pozitív eredményeket a seb kialakulásától egészen a sebgyógyulásig:

 • Artériás eredetű lábszárfekély
 • Diabéteszes lábszárfekély
 • Donorhelyek
 • Különféle eredetű lábszárfekélyek
 • Onkológiai sebek
 • Felfekvések (I-IV. fokú)
 • Traumás és műtéti eredetű sebek
 • Vénás eredetű lábszárfekély
 • Első- és másodfokú égési sérülések
Cukorbetegek használhatják-e a MEDIHONEY®-t?

Igen. A MEDIHONEY bizonyítottan nincs hatással a vércukorszintre és így teljesen biztonságos cukorbetegek kezelése során is. Ugyanakkor javasoljuk, hogy ha cukorbeteg mindig gondosan kövesse figyelemmel vércukorszintjét.

Használható-e a MEDIHONEY® negatív nyomású sebkezelő eszközökkel?

A MEDIHONEY® bizonyítottan gyorsan és hatékonyan működik sebtisztítóként. Az elhalt, hámló szöveteket eltávolítja, és a sebágyat előkészíti az egészséges hegesedésre. A MEDIHONEY®-t sikeresen használták negatív nyomású sebkezelés terápia előtt, alatt és után és valószínűnek tartják, hogy a MEDIHONEY felelős az elhalt szövetek felpuhításáért, mely a negatív nyomású  terápiát  is hatásosabbá teszi.

Használható-e a MEDIHONEY® MIST terápiával (alacsony frekvenciájú ultrahang+sópára) együtt?

A MEDIHONEY®-t sikeresen használták MIST terápia előtt és után.

Használható-e a MEDIHONEY® hiperbár oxigénterápiával együtt?

A MEDIHONEY®-t sikeresen használták hiperbár oxigénterápia előtt és után lassan gyógyuló sebek zárására.

Használható-e a MEDIHONEY® kompressziós eszközök alatt 7 napig?

Igen. A MEDIHONEY kötszereket kompressziós és terheléscsökkentő eszközök alatt is viselheti.

Mire kell odafigyelni?

Fájdalom is előfordulhat. Az alacsony pH következtében néhány beteg enyhe szúró érzést vagy akár fájdalmat tapasztalhat. Ha ez a szúró érzés nem szűnik meg, fájdalomcsillapító terápiát kell alkalmazni.

Mi történik akkor, ha a seb nagyobbnak tűnik, mint korábban?

A sebgyógyulás elején gyakori, hogy a seb nagyobbnak látszik az elhalt szöveti részek eltávolítása miatt. Bár ez a kezdeti növekedés valószínűleg a normális gyógyulás része, mutassa meg a sebet kezelőorvosának, ha az első néhány kötéscserét követően a seb továbbra is nőni látszik.

Milyen gyakran kell cserélni a kötést?

A kötéscsere gyakoriságát az Ön állapota határozza meg, illetve az, hogy mennyi váladék távozik a sebből. A MEDIHONEY® kötszereket akkor kell cserélni, ha a másodlagos kötés már nem tud több váladékot felszívni, illetve ha sebkezelő szakorvosa úgy rendelkezik.

Kell-e használni ún. “védő” (barrier) krémet az alkalmazás előtt?

Igen. Magas ozmolaritásának köszönhetően a MEDIHONEY® fokozza a seb váladékozását és a seb körüli területek folyadékellátását. Egy barrier krém (pl. a MEDIHONEY® Barrier krém) alkalmazásával előkészítheti és megvédheti a seb környéki területeket a megnövekedett nedvesség kellemetlen hatásaitól.

Korlátozva van-e, hogy mennyi ideig lehet használni a MEDIHONEY®-t?

Nincs. A MEDIHONEY-t a seb kialakulásától egészen a gyógyulásig lehet használni, és így a sebkezelés sokkal egyszerűbb, mint más kötszerek alkalmazásával.

Milyen gyakran kell cserélni a kötést?

Kezelőorvosa felveszi a kórtörténetét és megvizsgálja Önt, illetve a sebet. A kötéscsere gyakoriságát az Ön állapota határozza meg, illetve az, hogy mennyi váladék távozik a sebből. A MEDIHONEY kötszereket kompressziós és terheléscsökkentő eszközök alatt is viselheti. Azonban, ha a sebből sok folyadék ürül és a kötés gyorsabban telítődik, lehet, hogy gyakrabban kell cserélni. Következésképpen, ha a termelődő folyadék mennyisége csökken, a kötést is ritkábban kell majd cserélni. A különböző mennyiségű váladék kezelésére különböző összetételű MEDIHONEY termékek állnak rendelkezésre.

Hogyan cseréljem le a kötést?

Finomat húzza le a kötést a sebről. Ha a kötszer száraz és hozzátapad a sebágyhoz, nedvesítse meg izotóniás sóoldattal vagy desztillált vízzel.

Amikor leveszem a kötést, miért tűnik másnak a színe?

A MEDIHONEY kötszerek a váladékot és az elhalt szöveteket kivonják a sebből a kötszerbe. Ennek eredményeképp a kötszer elszíneződhet. Emellett egy vékony méz réteg is visszamaradhat a seben és a környező bőrön. Ezt a filmszerű réteget izotóniás sóoldattal vagy más sebtisztítóval könnyedén el tudja távolítani.

Hogyan védhetem a seb körül lévő bőrt?

Mivel a MEDIHONEY folyadékot von ki a sebből, a kötszer gyorsan telítődhet. Fontos, hogy ezt a váladékot egy fedőkötés felszívja, illetve, hogy egy ún. “védő” (barrier) krém segítségével megvédje a seb körüli bőrt. Kérjen tanácsot kezelőorvosától azzal kapcsolatban, hogy milyen jó nedvszívó kötszert, ill. barrier krémet javasol (pl. MEDIHONEY barrier krém), hogy megvédje bőrét a kiázástól.

Mi történik akkor, ha a seb nagyobbnak tűnik, mint korábban?

A sebgyógyulás elején gyakori, hogy a seb nagyobbnak látszik az elhalt szöveti részek eltávolítása miatt. Bár ez a kezdeti növekedés valószínűleg a normális gyógyulás része, mutassa meg a sebet kezelőorvosának, ha az első néhány kötéscserét követően a seb továbbra is nőni látszik.

Úgy hallottam, hogy a mézes kezelés fájdalmas is lehet

A MEDIHONEY alacsony pH értékével segít a sebek pH értékének csökkentésében. Ez a tulajdonsága jótékonyan hat a sebgyógyulásra. Néhányan azonban tapasztalhatnak égő, szúró érzést a megváltozott pH hatására. Ez az érzés általában néhány percig tart, de lehet hosszabb is, a kötéscserék alkalmával akár fájdalomcsillapítót is vehet be. Ha még ezek után is kellemetlen érzései lennének, vegye le a kötést, mossa le a sebet és keresse fel kezelőorvosát.

Gyermekek sebeire is használható a MEDIHONEY®?

Igen. A MEDIHONEY egy természetes anyag, mely bármely korú gyermek kezelésére használható. A MEDIHONEY orvosi méz, melyből fertőtlenítéssel kiölték az olyan baktérium spórákat, mint pl. a Clostridium botulinum.

Mikor NE használjam a MEDIHONEY®-t?

Amennyiben Ön allergiás a mézre, a MEDIHONEY termékek használata nem javasolt. Nem javasolt továbbá:

 • Harmadfokú égési sérüléseken
 • Ha érzékeny alginátra vagy mézre
 • Erős vérzés csillapítására

További kérdése lenne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot további információkért.

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT