

Természetes választás a sebkezelésben, legyen az akut vagy krónikus
Az Új-Zélandi Leptospermum teafacserje pollenjéből és nektárjából készült, ismertebb nevén “Manuka” méz a több imézfajtával szemben egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A legfontosabb, hogy a sebben képződő váladék jelenlétében is megőrzi antibakteriális tulajdonságát. Az egyetlen mézfajta, mely randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatok során hatásosnak bizonyult olyan krónikus sebek kezelésénél, melyeknél az elsővonalbeli szerek kudarcot vallottak.
2007
óta
FDA engedély
3,5-4,5
pH
kezelés alatt
Mitől olyan különleges a manuka méz?
A manuka mézet a többi mézfajtára nem jellemző kivételes antibakteriális tulajdonságai miatt kedvelik. A manuka mézről bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos.
Ahogy az emberek egyre jobban megismerik a manuka különleges tulajdonságait, megértik, hogy miért drágább, mint az átlagos asztali méz. Más mézfajták is rendelkeznek bizonyos mértékű antibakteriális hatással (ami a hidrogén-peroxidnak köszönhető), azonban ez a hatás nem tartós. A manuka azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) antibakteriális tényezővel is rendelkezik. Szinergisztikus hatása stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatásra.
Ezek a tulajdonságok jelentik a manuka oly sokat emlegetett előnyeit.
Hogyan segíti elő a MEDIHONEY® a sebgyógyulást?
Egyetlen mézfajta
Szuperbaktériumok ellen
Optimalizált környezet
Magas ozmolaritás
Orvosi fokozatú manuka méz
Biztonságosan használható
A MEDIHONEY® antibakteriális orvosi minőségű méz
FDA által engedélyezett
Prémium minőség
Makulátlan hatás
Egyedülálló méz
Orvosi fokozatú manuka méz
Szigorú szabványok szerint

További hasznos információk az orvosi mézről
Miért tegyek mézet a sebemre?
A MEDIHONEY egy olyan természetes anyag, mely nedves környezetet biztosít a sebszövet számára. Toxikus mellékhatások nélkül segít optimalizálni a sebgyógyulást. A sebek számos körülmény miatt alakulhatnak krónikussá, a MEDIHONEY azonban segít szembeszállni ezekkel a körülményekkel.
Miért nem jó bármilyen méz?
A főzési és étkezési céllal árusított mézeket gyakran nem sterilizálják, így esetenként tartalmazhatnak baktérium spórákat. Továbbá, széleskörű randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatok egyedül a Leptospermum mézről tudták bebizonyítani, hogy más korszerű sebkezelő termékekkel szemben hatékonyan elősegíti a sebgyógyulást. Más, forgalomban lévő, orvosi mézet tartalmazó termékekkel összehasonlítva, egyedül a Leptospermum méz tudja fenntartani pozitív hatásait a sebekben megtalálható vérben és folyadékban jelen lévő enzim, a kataláz ellenére.
Mitől olyan különleges a Manuka méz?
A Manuka mézet a többi mézfajtára nem jellemző kivételes antibakteriális tulajdonságai miatt kedvelik. Kutatásokat folytattak az elfertőződött sebekre gyakorolt pozitív antibakteriális hatásával kapcsolatban is. A vizsgálatok során a Manuka mézről még az is bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos. Ahogy az emberek egyre jobban megismerik a Manuka különleges antibakteriális tulajdonságait, megértik, hogy miért drágább, mint az átlagos asztali méz. Míg más mézfajták is rendelkeznek bizonyos mértékű (hidrogén-peroxidnak köszönhető) antibakteriális hatással mikor a kaptárból kiveszik őket, ez a hatás nem tartós. A Manuka azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) antibakteriális tényezővel is rendelkezik, illetve szinergisztikus hatása stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatásra. Ezek a tulajdonságok jelentik a Manuka oly sokat emlegetett előnyeit.
Mit jelent az, hogy egy méznek nem peroxid tevékenységen alapuló tulajdonságai vannak?
Ennek megértéséhez fontos megértenünk magának a hidrogén peroxidnak a szerepét a mézben. A méz “előállítása” mellett a méhek még egy dologgal járulnak hozzá magához a mézhez, és ez a glükóz oxidáz enzim. Ez az enzim járul hozzá a hidrogén peroxid termelődéséhez (a sebben a glükóz oxidáz glükonsavvá és hidrogén peroxiddá alakul). Ugyanakkor kataláz hatására (amely egy sebváladékban/ vérben/ szövetekben jelen lévő enzim) a hidrogén peroxid vízre és oxigénre bomlik. Ennek eredményeképp a legtöbb mézben ez a hatás nem hosszú életű, és nem is elég erős ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat. A MEDIHONEY® antibakteriális hatásmechanizmusa NEM ennek a folyamatnak köszönhető, hanem egyéb tényezőknek (köztük az MGO-nak), és így az antibakteriális hatást nem iktatja ki a kataláz, tehát a jótékony hatás a nem a hidrogén peroxidnak tulajdonítható= nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) hatás.
Mit jelent az UMF rövidítés, és hogyan mérik az élelmiszer minőségű Manuka mézben?
A nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) hatásnak nincs íze, nem lehet látni, így ha valaki élelmiszer minőségű Manuka mézet vesz, teljes mértékben a csomagolás pontos és megbízható tulajdonságaira kell támaszkodnia. Az UMF® Honey Association elnevezésű szervezet létrehozott egy nemzetközi programot a Manuka mézben található egyedi antibakteriális tényezők igazolására. Az UMF® védjegyet azok az Új-Zélandi termelők és forgalmazók használhatják, akik megfelelnek a lefektetett kritériumoknak. UMF® Manuka méz vásárlásakor biztosak lehetünk benne, hogy a termék azt tartalmazza, ami a címkére van írva. Egy független, nemzetközileg elismert igazoló program segítségével lehet megszerezni a szükséges tanúsítványt. A tanúsítvány nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) hatást igazol, mely standard a méz NPA-ját a fenoléhoz hasonlítja, amely egy széles körben használt fertőtlenítő. Például egy UMF10+ értékkel rendelkező Manuka méz NPA-ja egyenértékű a fenol 10 %-os vizes oldatáéval, UMF® 12+ esetén pedig 12 %-os vizes oldatéval.
Mi az MGO?
Tudósok kimutatták, hogy a metilglioxál (MGO) a MEDIHONEY® egyik fő összetevője, mely az aktív antibakteriális hatással összefüggésbe hozható. A MEDIHONEY®-ban található MGO szint kb. 400-500mg/kg, míg más (orvosi) mézek esetében ugyanez a szám akár 18 mg/kg is lehet.1 Ez az arány mindig állandó a MEDIHONEY®-ban, és az értéket mindig ellenőrzik, mielőtt a termék elhagyná a gyár területét. Az MGO-ról bebizonyították, hogy hozzájárul a méz nem peroxid tevékenységen alapuló tulajdonságaihoz, és fontos szerepet játszik a MEDIHONEY® tartós antimikrobiális hatásában.